ΠΛΟΥΤΟΣ


Η παράσταση ανέβηκε  με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, την Τετάρτη 17/6/2015 στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο : " Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ " που υλοποιήθηκε στο σχολείο το σχ. έτος 2014-15.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Ο Χρεμύλος, φτωχός γεωργός , παρακινημένος από το Μαντείο των Δελφών, συναντά στο δρόμο του το γέροντα και  τυφλό Θεό Πλούτο και αποφασίζει να τον βοηθήσει να ξαναβρεί το φως του, ώστε να βλέπει σε ποιον διανέμει τα αγαθά και να προτιμά τους καλούς ανθρώπους. Η φτώχεια (ΠΕΝΙΑ) δυσανασχετεί με την απόφαση αυτή και με έναν καταπληκτικό διάλογο προσπαθεί να πείσει το Χρεμύλο και τους φίλους του να αλλάξουν την απόφαση τους. Ο Χρεμύλος νικά την Πενία στο διάλογο και η Πενία αναγκάζεται να εξοριστεί. Ο Χρεμύλος με τη συμπαράσταση του πιστού του δούλου Καρίωνα και του φίλου του Βλεψίδημου οδηγούν τον τυφλό θεό στο ναό του Ασκληπιού, όπου πράγματι ο Πλούτος ξαναβλέπει  και πλέον μοιράζει με δικαιοσύνη τα αγαθά στους καλούς ανθρώπους. Αυτό όμως διασαλεύει την τάξη και των Θεών και των ανθρώπων και την ισορροπία του κόσμου. Οι άνθρωποι αφού είναι πλέον πλούσιοι παύουν να προσφέρουν θυσίες στους θεούς. Αυτό αναγκάζει το θεό Ερμή αλλά και τον ιερέα του Δία να ζητήσουν από το Χρεμύλο να μείνουν κι αυτοί κοντά στο νέο ισχυρό Θεό. Οι δίκαιοι άνθρωποι ευτυχούν ενώ οι άτιμοι και οι συκοφάντες δυστυχούν. Ο Πλούτος, τέλος ενθρονίζεται  στο πίσω μέρος του Παρθενώνα για να μείνει για πάντα εκεί.

Ο Αριστοφάνης στην τελευταία του κωμωδία , θίγει το θέμα της κοινωνικής αδικίας, της άνισης κατανομής του πλούτου,  της θεοποίησης του Πλούτου εις βάρος των άλλων θεών τους οποίους ούτως ή άλλως οι άνθρωποι επικαλούνταν από συμφέρον και υπολογισμό.

Δείτε το video της παράστασης.


Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση.